دانش آموزان در بازه سنی 6 تا 19 سال، در مدارس نروژ در سه مقطع ابتدایی، متوسطه و دبیرستان تحصیل می کنند. البته تحصیل اجباری در نروژ تنها در سن 6 تا 16 سالگی می باشد و افرادی که تمایل دارند تحصیلات عالی داشته و وارد دانشگاه شوند، سه سال دبیرستان را تحصیل می کنند.
دانش آموزان بین المللی نیز می توانند با اخذ ویزای تحصیلی نروژ به تحصیل در مدارس این کشور بپردازند. افراد زیر 18 سال می توانند در مدارس بین المللی نروژ تحصیل کنند. البته این افراد باید در نروژ قیم قانونی داشته باشند، به این معنا که فردی که در نروژ اقامت دارد، سرپرستی دانش آموز را پذیرفته باشد.
البته افرادی که تمایل دارند فرزندان خود را برای تحصیل به کشور دیگری بفرستند، معمولاً کشورهایی مانند کانادا را انتخاب می کنند که به والدین نیز ویزای همراه اعطا می کند.
دانشگاه های نروژ برنامه های آموزشی متنوعی در مقطع کارشناسی ارائه می دهند و علاقه مندان به تحصیل در نروژ می توانند با توجه به علاقه مندی های خود رشته مورد نظر خود را انتخاب نمایند. تحصیل در نروژ در مقطع کارشناسی به زبان انگلیسی و یا نروژی می باشد و شخص معمولاً برای اخذ پذیرش باید مدرک زبان آیلتس 6 یا مدرک زبان نروژی در سطح حداقل 3 ارائه دهد. البته در صورتی که شخص مدرک زبان نروژی ندارد، می تواند ابتدا یک سال در دوره زبان نروژی شرکت کند و سپس دانشگاه را آغاز نماید. طول دوره کارشناسی در دانشگاه های نروژ نیز 3 سال می باشد.
دانشجویان برای درخواست پذیرش می توانند چند دانشگاه را انتخاب کنند و از طریق وبسایت آن ها مدارک خود را ارسال نمایند. اگر شخص موفق به اخذ پذیرش تحصیلی گردد، در مرحله بعد باید برای ورود به کشور نروژ، از سفارت این کشور درخواست ویزای تحصیلی نماید.
دانشجویان بین المللی در مقطع کارشناسی ارشد نیز می توانند به صورت رایگان در دانشگاه های نروژ تحصیل کنند. رشته های ارائه شده در این مقطع نیز بسیار متنوع می باشد ولی معمولاً برای اینکه فرد شانس دریافت پذیرش و ویزای بالاتری داشته باشد توصیه می شود، در رشته تحصیلی مرتبط با مدرک لیسانس خود تحصیل کند. برخی از رشته ها در دانشگاه های این کشور به زبان نروژی ارائه می شود اما اغلب رشته ها به زبان انگلیسی هستند. برای اخذ پذیرش تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد شخص باید مدرک آیلتس 6.5 و یا معادل تافل آن را ارائه دهد. در صورتی که رشته تحصیلی به زبان نروژی باشد، شخص قبل از ورود به دانشگاه باید یک سال به تحصیل دوره زبان نروژی بپردازد. دوره کارشناسی ارشد در دانشگاه های نروژ بسته به رشته تحصیلی می تواند بین 1 تا 2 سال به طول انجامد.
علاقه مندان به تحصیلات عالی می توانند برای تحصیل در مقطع دکترا در دانشگاه های نروژ اقدام نمایند. تحصیل در این مقطع معمولاً به زبان انگلیسی می باشد و اغلب رشته های تحصیلی در دانشگاه های نروژ وجود دارد. برای اخذ پذیرش تحصیلی در این مقطع دانشجویان باید با اساتید دانشگاه های نروژ مکاتبه نمایند و بتوانند نظر یک استاد سوپروایزر را جلب نمایند. شانس دریافت پذیرش در این مقطع بستگی زیادی به رزومه علمی و پژوهشی فرد دارد. معمولاً مدرک زبان آیلتس 7 برای این مقطع مورد نیاز است و انتظار می رود که دانشجو در رزومه خود مقاله های علمی و پژوهشی معتبری داشته باشد.
طول دوره دکترا در نروژ معمولا بین 3 تا 5 سال می باشد. تحصیل در این مقطع نیز به صورت رایگان است و اگر دانشجو به همراه استاد خود پروژه های تحقیقاتی انجام دهد می تواند بین 400 تا 500 هزار کرون نروژ حقوق نیز دریافت کند.
دریافت بورسیه تحصیلی در نروژ یکی از راه های مناسبی است که می تواند منجر به تحصیل ارازان قیمت شود. هر چند که تحصیل در دانشگاه های نروژ رایگان می باشد و شخص شهریه ای به دانشگاه پرداخت نمی کند، هزینه های زندگی در نروژ زیاد است و می توان گفت که نروژ گران ترین کشور اروپایی است. بنابراین بسیاری از دانشجویان تمایل دارند با دریافت بورسیه تحصیلی هزینه های زندگی خود را تامین نمایند. بورسیه ها و کمک هزینه های تحصیلی فراوانی برای دانشجویان بین المللی در نروژ در نظر گرفته شده است که متاسفانه اغلب آن ها به دانشجویان اروپایی و برخی نیز به دانشجویان کشورهای خاصی همچون کانادا، ژاپن، آمریکا و روسیه تعلق می گیرد.
البته دانشجویان ایرانی می توانند در مقطع دکترا بورسیه تحصیلی دریافت کنند. در واقع استاد سوپروایزر معمولاً در این مورد تصمیم گیری می کند و با انجام پروژه های مشترک با دانشجو مبلغی به عنوان بورسیه یا حقوق به وی پرداخت می کند. این مبلغ می تواند بین 400 تا 500 هزار کرون نروژ باشد.
همان طور که پیش تر اشاره شد دانشجویان بین المللی می توانند به صورت رایگان در مقاطع تحصیلی مختلف در کشور نروژ تحصیل نمایند. از این رو دانشجویان هزینه ای بابت شهریه پرداخت نخواهند کرد و همین امر هزینه های تحصیل در نروژ را کاهش می دهد. با این حال دانشجویان برای زندگی در نروژ باید هزینه های زندگی خود را که به صورت عمده شامل اجاره، خورد و خوراک، لوازم تحریر، رفت و آمد و قبض ها می باشد تامین نمایند. زندگی در کشور نروژ نسبت به سایر کشورهای اروپایی گران تر می باشد. هزینه زندگی در برخی از شهرهای نروژ به صورت ماهیانه در جدول زیر نشان داده شده است.
نام شهر | هزینه یک ماه زندگی |
اسلو | ۱،۲۰۰ تا ۲،۰۰۰ یورو |
برگن | ۱،۱۰۰ تا ۱،۸۰۰ یورو |
ترومسو و تروندهایم | ۱،۰۰۰ تا ۱،۶۰۰ یورو |
شهرهای کوچک تر | 800 تا 1،000 یورو |
همان طور که ذکر شد، معمولا در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بورسیه تحصیلی به دانشجویان ایرانی تعلق نمی گیرد، از این رو کار دانشجویی در نروژ می تواند روش مناسبی برای تامین بخشی از هزینه های زندگی باشد. دانشجویانی که به وسیله ویزای تحصیلی در نروژ تحصیل می کنند می توانند به صورت پاره وقت به کار بپردازند. دانشجویان در مقطع کارشناسی می توانند تا سقف 10 ساعت در هفته و در مقطع کارشناسی ارشد تا سقف 20 ساعت در هفته کار کنند. حقوق پرداختی در نروژ در هر ساعت حدود 7 تا 9 یورو می باشد. البته برای اینکه بتوانند به راحتی مشغول به کار شوند باید به زبان نروژی یا یکی از زبان های اسکاندیناوی تسلط داشته باشند. دانشجویان می توانند پس از ورود به نروژ تا 3 ماه بدون نیاز به مجوز کار به کار بپردازند، اما پس از آن باید به اداره پلیس مراجعه کرده و مجوز کار دریافت کنند.
دانشجویان مقطع دکترا نیز می توانند علاوه بر کار تحقیقاتی تا سقف 30 ساعت در هفته به مشاغل پاره وقت بپردازند.
امکان دریافت ویزا برای اعضای خانواده همیشه یکی از دغدغه های متقاضیان مهاجرت می باشد. خوشبختانه افراد متاهلی که به تحصیل در نروژ می پردازند، می توانند برای همسر و فرزندان خود نیز ویزای همراه دریافت کنند. شرایط دریافت ویزای همراه به شرح زیر می باشد.
کشور نروژ 7 دانشگاه معتبر دولتی، 9 مؤسسه تخصصی، 22 مجتمع دانشگاهی معتبر و چندین موسسه آموزشی خصوصی دارد. برخی از این دانشگاه ها در سطح دنیا نیز شناخته شده هستند و سیستم آموزشی نروژ در دنیا معتبر می باشد. در ادامه لیستی از برترین دانشگاه ها نروژ به همراه رتبه علمی آن ها در جهان نمایش داده شده است.
رتبه جهانی | نام دانشگاه | تعداد دانشجویان بین المللی |
=121 | University of Oslo | 17% |
197 | University of Bergen | 14% |
351–400 | Norwegian University of Science and Technology | 9% |
401–500 | UiT The Arctic University of Norway | 10% |
501–600 | Norwegian University of Life Sciences | 23% |
متقاضیان تحصیل در نروژ برای اینکه بتوانند به این کشور وارد شوند و به تحصیل بپردازند، باید ویزای تحصیلی دریافت کنند. در واقع متقاضیان باید ابتدا اقدام به اخذ پذیرش تحصیلی از یکی از دانشگاه های نروژ نمایند و سپس با تکمیل مدارک به سفارت کشور نروژ مراجعه کرده و درخواست خود را برای اخذ ویزای تحصیلی نروژ ارائه دهند. کشور نروژ نسبت به صدور ویزای تحصیلی برای دانشجویان ایرانی سخت گیری های زیادی انجام می دهد، بنابراین دقت داشته باشید که حتما همه مدارک را به درستی آماده نمایید. در لیست زیر مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی نروژ درج شده است.
همان طور که ذکر شد، دانشجویان پس از پایان تحصیل در نروژ می توانند به مدت 6 ماه در این کشور به جستجوی کار بپردازند و در صورت استخدام شدن در یک شرکت نروژی، می توانند اقامت خود را به اقامت کاری نروژ تغییر دهند. دارندگان ویزای کاری نروژ می توانند هر سال ویزای خود را تمدید نمایند و پس از 3 سال کار و زندگی در نروژ و همچنین پرداخت منظم مالیات، می توانند برای اخذ اقامت دائم نروژ اقدام نمایند. دارندگان مجوز اقامت دائم نروژ از تمامی حقوقی که شهروند نروژی برخوردار است بهره مند اند و تنها در حقوقی مانند حق رای و حمایت دیپلماتیک با شهروندان نروژی تفاوت دارند.
البته کار پس از تحصیل تنها یکی از روش های اخذ اقامت پس از فارغ التحصیلی می باشد و متقاضیان می توانند از روش های دیگری همچون ازدواج با یک شهروند نروژی، سرمایه گذاری و ثبت شرکت در نروژ و کار آفرینی نیز اقدام نمایند.
پس از دریافت اقامت دائم نروژ می توان برای اخذ تابعیت و پاسپورت نروژ اقدام کرد. نروژ پیش تر تابعیت دوگانه را نمی پذیرفت و شما برای اخذ تابعیت این کشور باید تابعیت قبلی خود را تسلیم می کردید. اما بر اساس قوانین جدید این کشور از تاریخ 1 ژانویه 2020 افراد می توانند تابعیت قبلی خود را نیز حفظ کنند و منعی برای تابعیت دوگانه وجود ندارد. برای اخذ تابعیت نروژ باید شرایط زیر را داشته باشید.