این آزمون برای پذیرش دوره کارشناسی دانشگاه های آمریکا مورد نیاز است. این آزمون تعیین می کند که دانشجو چگونه توانایی های خود را به کار گیرد.
مهاجرت تحصیلی به آمریکا یکی از روش های جذاب مهاجرت به آمریکا برای ایرانیان است. دانشگاه های آمریکایی به دلیل کیفیت آموزشی بالا در دنیا زبانزد هستند و هر ساله پذیرای دانشجویان بین المللی فراوانی هستند. ایرانیان زیادی نیز هر ساله برای مهاجرت تحصیلی به آمریکا اقدام می نمایند. اما تنش های سال های اخیر در بین ایران و آمریکا سبب شده است که برای متقاضیان نگرانی هایی در این زمینه به وجود آید. بسیاری از ویزاهای آمریکا برای ایرانیان منع شده است اما خوشبختانه شما همچنان می توانید ویزای تحصیلی آمریکا را کسب نمایید.
در ابتدای بحث مهاجرت تحصیلی به آمریکا لازم است که در خصوص این کشور توضیحات اولیه ای ارائه گردد. اگر آشنایی با کشور آمریکا برای شما جذابیتی ندارد از این بخش گذر کنید و در ادامه مقاله اطلاعات مربوط به تحصیل در کشور آمریکا را مطالعه کنید. ایالات متحده آمریکا در قاره آمریکا، یک جمهوری فدرال متشکل از 50 ایالت، یک منطقه فدرال، 5 سرزمین خودمختار و مجموعه ای از جزایر پراکنده است و از لحاظ گوناگونی ملیت و نژاد متنوع ترین کشور جهان محسوب می شود. آمریکا مجموعا دارای مساحتی معادل 9.8 میلیون کیلومتر مربع و جمعیتی معادل 325 میلیون نفر می باشد. آمریکا چهارمین کشور جهان از لحاظ وسعت و سومین کشور دنیا از لحاظ جمعیت می باشد. پایتخت این کشور، شهر واشنگتن دی سی و پرجمعیت ترین شهر آن نیز نیویورک است. کشور آمریکا از ناحیه شمالی با کشور کانادا، از ناحیه جنوبی با کشور مکزیک، از ناحیه غربی با اقیانوس آرام و از ناحیه شرقی با اقیانوس اطلس هم مرز است. واحد پول این کشور دلار و زبان رسمی آن نیز انگلیسی می باشد.
کشور آمریکا یکی از بهترین سیستم های آموزشی دنیا را داراست. ایالات متحده آمریکا دارای بهترین کالج ها و دانشگاه ها با بهترین رتبه هاست و مدارک تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری که از دانشگاه های کشور آمریکا صادر می شوند در کل دنیا مورد تایید و شناخته شده هستند. همچنین ایالات متحده آمریکا برترین و قوی ترین دانشگاه های دنیا را در خود جای داده است، به همین دلیل باعث شده است که افراد زیادی تمایل به مهاجرت تحصیلی به آمریکا داشته باشند، اما باید در نظر داشت که تحصیل در دانشگاه های آمریکا و دریافت پذیرش از دانشگاه های آمریکا موردی است که واقعا باید با احتیاط صورت گیرد زیرا در حال حاضر سفارت آمریکا در سراسر دنیا به ایرانیان بسیار سخت گیری نموده و باید این مورد لحاظ گردد.
مهاجرت تحصیلی به آمریکا از طریق تحصیل در مدارس به آسانی امکان پذیر نمی باشد. مدارس ابتدایی در کشور آمریکا شامل پنج سال آموزشی از سال اول تا پنجم می باشد که در کل هر دانش آموز آمریکایی ۶ سال ابتدایی می گذراند که یک سال مهد کودک را نیز شامل می شود. شروع سال تحصیلی از ماه سپتامبر می باشد و دانش آموزان می توانند در مدارس دولتی و مدارس خصوصی این کشور تحصیل نمایند. تحصیل در مدارس آمریکا در مقطع دبستان 6 سال (1 سال مهد کودک و 5 سال تحصیل) و در مقطع متوسطه یا مقطع میانی 3 سال و در مقطع دبیرسان نیز 4 سال به طول می انجامد.
مدارس خصوصی هزینه های تحصیل بالایی را شامل می شود و البته شامل امکانات تحصیلی و آموزشی بسیار بالایی می باشد، اما مدارس دولتی برای دانش آموزان آمریکایی رایگان است و سیستم نظام آموزشی آن ها به نسبت مدارس خصوصی معمولی و نرمال می باشد. حدود 85 تا 90 درصد دانش آموزان آمریکایی در مدارس دولتی این کشور به صورت رایگان تحصیل می نمایند. دانش آموزان بین المللی به راحتی در مدارس آمریکا پذیرش نخواهند شد و معمولا دانش آموزان غیر آمریکایی نمی توانند در مدارس این کشور تحصیل نمایند مگر زمانی که به عنوان همراه با والدین خود به این کشور وارد شده باشند و والدین آن ها اقامت آمریکا را به طرق مختلف به دست آورده باشند که در این صورت فرزندان آن ها می توانند به در مدارس دولتی این کشور به تحصیل بپردازند.
ممکن است مهاجرت تحصیلی به آمریکا در مقطع کارشناسی مورد تقاضای افراد باشد. دانشجویان پس از گذراندن دوازده سال تحصیل در مدارس ابتدایی و متوسطه وارد دوره کارشناسی در دانشگاه ها می شوند. بنابراین دانشجویان خارجی که مایل به ورود به دانشگاه های آمریکایی و تحصیل درآمریکا هستند باید مدرک معادل دیپلم دبیرستان را اخذ کرده باشند. دانش آموزان می توانند یا یک دوره دو ساله برای فوق دیپلم (در صورتی دیپلم 11 ساله داشته باشند) و یا یک دوره ۴ ساله برای لیسانس (زمانی که دیپلم 12 ساله را داشته باشند) را انتخاب کنند، پس از آن دانشجویان الزاما تا سال دوم کالج باید یک رشته مورد نظر را انتخاب نمایند. از مدارک مهم برای پذیرش در این مقطع مدرک زبان انگلیسی تافل یا آیلتس حدود 6 می باشد. معدل افرادی که زیر 16 باشد بهتر است که در ابتدا دوره فوق دیپلم 2 ساله را پذیرش بگیرند و پس از آن وارد مقطع کارشناسی شوند. دانشجویان در رشته های مدیریت، حقوق، مهندسی، علوم پایه و زیستی و رشته های علوم تربیتی و آموزشی می توانند تحصیل کنند. برای تحصیل در آمریکا، یک آزمونی قبل از ورود به مقطع کارشناسی برای دانشجویان لازم است که در زیر آن را توضیح خواهیم داد:
متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آمریکا می توانند برای مقطع کارشناسی ارشد نیز اقدام کنند. دانشجویان برای ورود به این مقطع مستلزم گذراندن ۱۶ سال تحصیلات رسمی هستند یعنی باید دوازده سال مدرسه ابتدایی و متوسطه و چهار سال مقطع کارشناسی را گذرانده باشند. مقطع کارشناسی ارشد در آمریکا دو ساله است. دانشجویان در رشته های مختلف می توانند از دانشگاه های مختلف این کشور در این مقطع پذیرش دریافت نمایند. اما دانشجویان عموما باید یک سری آزمون های دیگر را قبل از ورود به مقطع کارشناسی ارشد بگذرانند که این آزمون ها به شرح زیر می باشند.
متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آمریکا در بسیاری از موارد ممکن است به دنبال اخذ بورسیه تحصیلی باشند. اما دریافت بورسیه تحصیلی همانند مقطع دکترا مستلزم شرایط خیلی خاصی از جمله مدرک زبان با نمره بالا، سطح نمرات خیلی بالا، معدل بالا، پروپوزال قوی، مقالات ISI، توصیه نامه استاد و داشتن سوپروایز (استاد راهنما) می باشد. کشور آمریکا در مقاطع مختلف تحصیلی ممکن است کمک هزینه های تحصیلی و بورسیه ارائه نماید. در مقطع لیسانس افراد باید مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی با نمرات بالا و معدل بالا و مدرک زبان تافل یا آیلتس را ارائه نمایند و از نظر فاصله تحصیلی نیز، سن و فاصله تحصیلی بالایی نداشته باشند. در این صورت می توانند پس از اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه های آمریکا، درخواست کمک هزینه تحصیلی نیز درخواست دهند. در مقطع فوق لیسانس و دکترا نیز افراد در رشته های مدیریت باید GMAT و در رشته های مهندسی باید GRE با رتبه حداقل 70 و در رشته حقوق نیز باید بتوانند LSAT را ارائه نمایند. در حال حاضر دریافت بورسیه بسیار شرایط سخت و دشواری دارد اما اگر دانشجویان بتوانند مدارک فوق را ارائه دهند شانس اقدام خود را می توانند امتحان کنند.
راه دیگر مهاجرت تحصیلی به آمریکا، تحصیل در مقطع دکترا در این کشور است. نکته بسیار مهم در این خصوص این است که افراد باید یک پروپوزال قوی و مدرک زبان بالا داشته باشند. معمولا برای پذیرش در این مقطع آیلتس بالای 7 مورد نیاز است. موضوع دیگر داشتن یک سوپروایزر (استاد راهنما) است که در اخذ پذیرش مقطع دکترا بسیار مهم می باشد. طول دوره تحصیل در مقطع دکترا در آمریکا حدود 4 سال تا 6 سال می باشد. نکات دیگری که در این خصوص لازم است که آن ها آگاه باشید در زیر بیان می گردد:
مقطع دکتری در آمریکا یک مقطع پژوهشی می باشد که بالاترین اعتبار مدرک اعطایی در این کشور را داراست. اخذ مدرک دکتری در ایالات متحده آمریکا مستلزم سه تا شش سال تحصیل مستمر می باشد. دانشگاه های آمریکا به دو گروه ایالتی (state school) و خصوصی (private school) تقسیم می شوند. دانشگاه های ایالتی (دولتی) معمولا ارزانتر هستند اما این امکان وجود دارد که برای پذیرش دانشجویان خارجی محدودیت ظرفیت داشته باشند
دانشگاه های آمریکا را می توان بر اساس اینکه مراکز تحقیقاتی هستند یا خیر به دو گروه تقسیم نمود.
هزینه تحصیل در کشور آمریکا در مهاجرت تحصیلی به آمریکا بنا بر نوع دانشگاه متفاوت می باشد. تحصیل در دانشگاه های خصوصی و غیر انتفاعی حدودا ۶۰،۰۰۰ دلار می باشد که این هزینه بسیار گران است و دانشجویانی که می خواهند هزینه تحصیلشان مقرون به صرفه تر باشه می توانند برای تحصیل، دانشگاه های ایالتی یا دولتی را انتخاب کنند که هزینه تحصیل در این دانشگاه ها برای دانشجویانی که مقیم آمریکا هستند حدود ۹۱۳۹ دلار و برای دانشجویان دیگر هزینه ها متفاوت تر می باشد. هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی برای دانشجویان بین المللی حدود 15،000 تا 22،000 هزار دلار آمریکا، هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد برای دانشجویان بین المللی در حدود 18،000 تا 25،000 هزار دلار آمریکا، هزینه تحصیل در مقطع دکترا برای دانشجویان بین المللی در حدود 18،000 تا 25،000 هزار دلار آمریکا و هزینه های تحصیل در رشته های پزشکی حدود 35،000 تا 50،000 هزار دلار آمریکا خواهد بود. در ادامه به بررسی هزینه های زندگی در آمریکا می پردازیم، هزینه های زندگی در کشور آمریکا حدود 73 درصد از هزینه های زندگی در ایران بالاتر است، همچنین هزینه های اجاره در ایالات متحده آمریکا حدود 183 درصد از اجاره در ایران بالاتر است.
ایالات و شهرهای آمریکا | هزینه های زندگی به صورت سالیانه |
بوستون (ماساچوست) میامی ( فلوریدا) | حدود 20 تا 25 هزار دلار |
آتلانتا | حدود 18 تا 20 هزار دلار |
فیلادلفیا | 20 تا 22 هزار دلار |
واشنگتن دی سی و نیویورک | 22 تا 30 هزار دلار |
لس آنجلس (کالیفرنیا) | 22 تا 30 هزار دلار |
سانفرانسیسکو | 20 تا 26 هزار دلار |
سیاتل (واشنگتن) | 23 تا 26 هزار دلار |
شیکاگو | 16 تا 22 هزار دلار |
اوهایو | 18 تا 23 هزار دلار |
دیترویت (میشیگان) | 19 تا 22 هزار دلار |
دالاس (تگزاس) | 20 تا 24 هزار دلار |
در مهاجرت تحصیلی به آمریکا نکته مهم مورد نظر برای دانشجویان، کار ضمن تحصیل در این کشور است. دانشجویان در این کشور می توانند هم در داخل دانشگاه و هم در خارج از دانشگاه به کار دانشجویی مشغول شوند. برای کار داخل دانشگاه نیازی به اخذ اجازه از اداره مهاجرت آمریکا نیست، اما زمانی بخواهند که در خارج از دانشگاه کار دانشجویی انجام دهند باید از اداره مهاجرت آمریکا اجازه کار را دریافت نمایند. طبق قانونی مشابهی که در تمام کشورها وجود دارد، به این صورت که دانشجویان در مقطع لیسانس حدود 10 ساعت در هفته اجازه دارند که کار دانشجویی انجام بدهند، در مقطع فوق لیسانس نیز حدود 20 ساعت اجازه کار پاره وقت دانشجویی دارند، برای مقطع دکترا نیز تا حدود 30 ساعت در هفته اجازه دارند که به صورت پاره وقت کار کنند. افراد می توانند از طریق سایت های کاریابی این کشور یک کار مناسب را پیدا نمایند. نکته مهم اینجاست که افراد به راحتی نمی توانند ویزای تحصیلی آمریکا را دریافت کنند و در حال حاضر دارای پیچیدگی ها و دشواری های خود است.
در مهاجرت تحصیلی به آمریکا بحث بردن ویزای همراه نیز برای متقاضیان مطرح است. دانشجویانی که به اخذ ویزای تحصیلی آمریکا دست پیدا کرده اند می توانند برای همراهان خود که شامل همسر و فرزندان زیر 21 سال می شود نیز اقدام نمایند، اما اخذ ویزای همراه برای فرزندان بالای 21 سال که مجرد می باشند به مدت زمان طولانی (شاید بیش از 6 ماه) نیاز است، همچنین افرادی که اقامت دائم این کشور را دارند بر خلاف افرادی که شهروندی آمریکا را دارند به مدت زمان بیشتری برای الحاق و اخذ ویزای همراه خود احتیاج دارند. به این معنی که افرادی که تابعیت و شهروندی کشور آمریکا را دارند زودتر می توانند برای الحاق همراهان خود به نتیجه برسند.
نکته بسیار مهم دیگر در خصوص اخذ ویزای همراه این است که اگر متقاضیان دارای بیماری سخت و لاعلاج و یا دارای سابقه کیفری جنایی باشد، ویزای همراه برای آن ها صادر نمی گردد. همچنین شخص اصلی اگر بتواند ساپورت مالی مناسبی را برای حمایت همراهان خود در کشور آمریکا نشان دهد و نشان دهد که برای گذران زندگی و هزینه های زندگی به دولت آمریکا هیچ گونه احتیاجی ندارد، در این صورت شانس اخذ ویزای همراه برای آن ها ازایش می یابد.
نام دانشگاه ها | درباره دانشگاه ها
|
دانشگاه هارواردHarvard university | این دانشگاه در سال 1636 در ایالت ماساچوست و شهر کمبریج ساخته شد. دانشگاه هاروارد اولین دانشگاه آموزشی خصوصی در کشور آمریکا بود. همچنین همیشه در سطح بین المللی در رتبه 10 دانشگاه برتر دنیا قرار دارد. |
دانشگاه استنفورد آمریکا (Stanford University) | دانشگاه استنفورد در ایالت کالیفرنیا در حوالی شهر سانفرانسیسکو ساخته شده است که در رتبه 10 دانشگاه برتر دنیا و جزء سومین دانشگاه ثروتمند دنیا می باشد. |
دانشگاه ام آی تی (Massachusetts Institute of Technology) | دانشگاه ام آی تی در ایالت ماساچوست در شهر کمبریج در سال 1861 ساخته شد که دارای دانشکده ها و کالج های مختلفی می باشد و رشت های مختلفی در این دانشگاه تدریس می شود. |
دانشگاه کلمبیا (Columbia University) | این دانشگاه در ایالت نیویوک و در شهر نیویورک قرار دارد که در رشته های مختلف پزشکی و مهندسی و هنر و رشته حقوق دانشجو می پذیرد. این دانشگاه پنجمین دانشگاه قدیمی آمریکا محسوب می شود. |
دانشگاه برکلی (University of California, Berkeley ) | دانشگاه برکلی در شهر برکلی و در ایالت کالیفرنیا قرار دارد که سال 1868 ساخته شد. این دانشگاه بورسیه های تحصیلی بسیاری را ارائه می نماید. |
دانشگاه شیکاگو (University of Chicago) | این دانشگاه در شهر شیکاگو و در ایالت ایلینویز در سال 1890 ساخته شد. این دانشگاه نیز در لیست دانشگاه های برتر آمریکا قرار دارد. |
دانشگاه پرینستون (Princeton University ) | این دانشگاه در ایالت نیوجرسی و در شهر پرینستون در سال 1746 ساخته شد. در ابتدا یک کالج بود که پس از آن با ایجاد دانشکده های مختلفی به یک دانشگاه بزرگ تغییر عنوان پیدا کرد. |
دانشگاه کرنل (Cornell University ) | این دانشگاه در ایالت نیویورک و در شهر ایتاکا در سال 1865 ساخته شد. این دانشگاه نیز در رشته های مختلف و زیادی از سراسر دنیا دانشجو می پذیرد. |
در مهاجرت تحصیلی به آمریکا مدارک خاصی مورد نیاز است که در ادامه این مقاله به این مدارک اشاره می کنیم. برای مقطع کارشناسی متقاضیان دوره لیسانس لازم است که ریز نمرات دوره دبیرستان و نمرات آزمون زبان انگلیسی را ارائه دهد. انگیزه نامه، توصیه نامه برای تحصیلات تکمیلی، متقاضیان باید مدرکی که نشان دهنده سوابق تحصیلی فرد باشد از جمله ریز نمرات تحصیلات کارشناسی و نمرات دوره دبیرستان را می بایست ارائه دهند. در ابتدا در خصوص انواع ویزاهای تحصیلی آمریکا توضیحاتی ارائه می دهیم.
مهم ترین مدارک مورد نیاز اخذ ویزای تحصیلی آمریکا به شرح زیر است.
در مهاجرت تحصیلی به آمریکا اکثریت متقاضیان به دنبال این هستند که پس از فارغ التحصیلی کار پیدا کنند و وارد بازار کار شوند. معمولا شرایط پیدا کردن کار پس از تحصیل بستگی به توانایی و تخصص شخص متقاضی در خصوص رشته تحصیلی خود می باشد. دانشجویان باید به زبان انگلیسی مسلط بوده و بتوانند توانایی و مهارت خود را به کارفرمایان به اثبات برسانند. البته لازم به ذکر است که کارفرمایان برای جذب نیروی کار به اتباع آمریکایی بیشتر گرایش دارند تا افراد غیر آمریکایی. اما این نکته نیز مهم است که افراد خارجی که در دانشگاه های آمریکا فارغ التحصیل شده باشند نسبت به افراد خارجی که بدون اخذ مدرک دانشگاهی از دانشگاه های آمریکا به عنوان یک نیروی کار وارد آمریکا شده اند از شانس بیشتری برای پیدا کردن کار برخوردار هستند.
افراد فارغ التحصیل می توانند از طریق کاریابی اینترنتی و یا از طریق بنگاه های کاریابی به صورت مستقیم جویای کار باشند تا بتوانند در زمان مناسبی کار موردنظر خود را پیدا نمایند. به طور معمول دانشجو باید ظرف 60 پس از اتمام تحصیلات باید خاک آمریکا را ترک کند، مگر اینکه بتواند کار پیدا کند که بتواند ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل کند. یعنی مدت زمان و مهلت افراد برای پیدا کردن کار حدود 2 ماه پس از فارغ التحصیلی است. در این راستا نرخ بیکاری کشور آمریکا را برسی می کنیم. از سال 2010 تا سال 2018 نرخ بیکاری در این کشور سیر نزولی پیدا کرد. یعنی از حدود 10 درصد به زیر 4 درصد رسید. نمودار زیر بیانگر این موضوع است.
افرادی که از طریق مهاجرت تحصیلی به آمریکا وارد شده اند عموماً قصد دارند که به اخذ اقامت و تابعیت پس از تحصیل دست پیدا کنند. این افراد برای رسیدن به این هدف یا می باسیت پس از فارغ التحصیلی در آمریکا کار پیدا کنند، یا سرمایه گذاری کنند و یا با یک تبعه آمریکایی ازدواج نمایند که در این میان بهترین راه پیدا کردن شغل مرتبط می باشد، زیرا برای سرمایه گذاری سرمایه بالایی مورد نیاز است. افرادی که بتوانند یک شغل مرتبط و مناسب پیدا کنند، پس از چند سال پرداخت مالیات می توانند به اخذ اقامت دائم و گرین کارت آمریکا و پس از آن به اخذ تابعیت و پاسپورت این کشور دست پیدا نمایند. اما به یاد داشته باشید که شرایط پیدا کردن کار نیز برای افراد غیر آمریکایی ممکن است یک مقداری سخت باشد. مدت زمان رسیدن به اقامت دائم آمریکا بسته به نوع اقامت موقت افراد متغیر است اما افرادی که اقامت دائم را دریافت کردند پس از گذشت 5 سال از اقامت دائم می توانند پاسپورت و تابعیت آمریکا را به دست آورند.